Bröllopsfoto.nu

Här hittar du tips & information om bröllopsfotografering och vad som kan vara bra att tänka på när ni väljer fotograf och planerar ert bröllop.

Bra saker att tänka på när ni letar bröllopsfotograf
Välkommen hit! Om ni är ute efter perfekta bröllopsbilder, bilder som speglar hur fantastiskt och underbart ert bröllop faktiskt var, så har ni kommit rätt! Bröllopsfoto.nu är en sida för samlad grundläggande information som kan vara bra att ha till hands när man planerar. Det har t.ex. att göra med olika fotografers priser och olika typer av bildstilar. Det finns också en del saker ni som brudpar kan tänka på för att underlätta för fotografen, så att ni maxar möjligheterna för fotografen att ta de perfekta bröllopsbilderna. Vi hoppas att de här tipsen kan vara till nytta!
Om Bröllopsfoto.nu
Vi som satt ihop den här sidan heter Niklas och Ida. Vi bor i Växjö i Småland och vi älskar bröllop! Efter allt planeringsarbete och all research vi gjorde inför vårt eget bröllop (vi gifte oss 2021, mer om det senare ...) tyckte vi att vi lika gärna kunde dela vad vi lärt oss. Ambitionen med den här sidan är att skapa dels ett gediget statiskt innehåll med fasta artiklar, för sådan information som är lite mer beständig, dels ett flöde med nyheter och bevakningar som har med bröllopsfotografering och bröllopsplanering i övrigt att göra. Det sistnämnda är inte påbörjat ännu så håll ut. Ingen av oss är några professionella journalister utan vi gör detta på vår fritid, och i mån av tid ... men vi hoppas kunna underlätta er bröllopsplanering med något litet av informationen ni hittar här. Vi kommer att bygga vidare på sajten, så ha tålamod om inte ALLT ni önskar finns med här ännu.
Vi tar det från början!
Vad är det första man bör tänka på när ni letar bröllopsfotograf? Jo ... se till att vara ute i god tid när ni letar bröllopsfotograf, särskilt om ni planerar att gifta er under sommarhalvåret. Många fotografer är uppbokade redan ett år i förväg och efter januari, när väldigt många bokar fotograf, är det inte alls säkert att just den fotograf ni önskar är ledig på ert planerade bröllopsdatum. Vi bokade vår fotograf (en fantastisk fotograf som jobbar i Växjö med omnejder och i hela Småland, Skåne och Blekinge och på Öland, mer om honom vid passande tillfälle senare) i januari efter att vi haft ett möte på Skype som kändes jättebra.
Bröllopsfotografer jobbar framförallt under sommaren och dessutom framförallt på lördagar, så det säger sig självt – det finns bara ett visst antal lördagar på en sommar! Planerar ni ett höst- eller vinterbröllop? Vad roligt! Det var vi faktiskt på väg att göra först! Då kan ni ta det lugnare – det bör faktiskt vara ganska enkelt att få tag på en bröllopsfotograf för höst- eller vinterbröllop!
Det är bra om ni hittar en fotograf ni känner att personkemin fungerar med, så klart – ni ska ju trots allt umgås under en stor del av dagen och att stå framför kameran är inte lika bekvämt för alla. Det brukar hjälpa mycket om ni kan träffas och bekanta er lite med varandra, t.ex. på ett kafé eller hemma hos er eller fotografen – bolla idéer och berätta vad ni planerat och vad ni gillar för bildspråk och -stil. Om det inte är möjligt att träffas fysiskt så funkar troligen videomöte bra. Eller vad tycker ni själva om ni tänker på det?
Välj bröllopsfotograf utifrån den fotostil ni önskar
Det finns ett antal olika fotostilar när det gäller bröllopsfotografering, därför är det viktigt att ni läser på lite om dessa stilar, och får koll på vilken stil ni föredrar. Sedan gäller det att hitta en fotograf vars bilder motsvarar era önskemål om bildstil. Det kan vara stor skillnad i både kvalitet och stil bland olika bröllopsfotografer så det är bra om ni kan få se bilder från fotografens tidigare bröllop.
Om fotografen har många bilder från ett och samma bröllop tillgängligt, så kolla igenom dem noga allihop så får ni en uppfattning av på vilket sätt fotografen jobbar, både under bröllopsdagen och kvällen. Vill ni ha klassiska, ljusa och härligt luftiga bilder eller kanske en lite mörkare, mer stämningsfull känsla? Försök hitta just den fotograf som passar er stil så bra som möjligt.
Vilken typ av bröllopsfoto förväntar ni er?
När det är dags att boka ett möte med er bröllopsfotograf ska ni se till att tänka igenom vilka bilder ni vill ha. Är det viktigt med förberedelsebilder och detaljbilder eller nöjer ni er med brudparsporträtt – bilder på er två tillsammans, som man ofta tar antingen strax före eller efter vigselceremonin, men – det är förstås fullt möjligt att ta dem vilken tid man vill! Vissa fotografer bjuder t.ex. på ett antal extra porträtt på brudparet senare på kvällen, kanske i solnedgången för klassiskt vackra så kallade Golden Hour-bilder. Hur viktigt är det för er att få med mingelbilder och bilder från festen, och är det något annat, speciellt, som ni vill få med i fotograferingen? Vårat bröllop var lite specialriggat – ett kostym-fantasy-bröllop i skogen utanför Växjö. Det var underbart med våra gästers fantasifulla kostymer (och våra, hihi!) så vi ville givetvis ha bilder på varje enskild bröllopsgäst, för att minnas deras kreativa kostymer!
Tänk på att det är viktigt att era förväntningar på fotografen framgår när ni träffas. En professionell bröllopsfotograf har så klart massor av egna idéer och är duktiga på att se hur ögonblicken fångas bäst, men det är bra att ni själva har funderat lite på vad ni förväntar er, så att ni inte missar någon bild som ni sedan kommer att sakna. Lyssna på hur er fotograf beskriver sitt arbetssätt och ta gärna med exempelbilder som ni visar henne eller honom.
Vi kommer att uppdatera den här sidan löpande men just nu kanske det dröjer lite innan nästa uppdatering, på grund av att vi har en del andra åtaganden och som vi skrev inledningsvis – vi gör det här bara på vår fritid och för att det är skoj – vi är inga professionella. Om ni är intresserade av vilken bröllopsfotograf vi använde så hittar ni honom här, han är en fantastisk fotograf och jättetrevlig, proffsig och lugn och enkel att jobba med. Våra vänner använde honom också – de gifte sig på Öland. Kolla in några av deras bröllopsbilder här.
Behöver ni en skicklig fotograf i Växjö?
Litet tips för dig som söker en fotograf i Växjö!
Letar ni efter en fotograf för andra tillfällen än bröllopsfotografering? I så fall har vi ett litet tips och några bra saker att tänka på innan ni tar kontakt. Att hitta en talangfull och engagerad fotograf Växjö kan vara avgörande för att lyckas fånga dina minnen och speciella händelser på ett professionellt sätt. I Växjö finns det flera duktiga fotografer som kan hjälpa dig att föreviga allt från bröllop och dop till student- och familjefotograferingar, vare sig det så i studio, utomhus eller på en specifik plats som du väljer.
Välj rätt fotograf för dina behov!
När du letar efter en fotograf Växjö är det viktigt att tänka på vilken typ av fotografering du är intresserad av. Varje fotograf har sin egen inriktning och stil, så det är bra att se över deras portfolio för att få en tydlig bild av vad de erbjuder. Några exempel på områden som kan vara relevanta att titta närmare på inkluderar porträtt, bröllop, företagsevent, fastighetsfotografi och reklambilder.
Det är också klokt att diskutera dina förväntningar med fotografen i förväg för att säkerställa att ni är på samma våglängd. Glöm inte att ta hänsyn till vilken budget du har och om fotografens arvode passar den budget och de förutsättningar du har. Kom ihåg att det kan vara värt att investera lite extra i erfarenhet och kvalitet för att få till de perfekta bilderna som du kan skatta länge.
Oavsett vilken typ av fotografering du önskar, finns det många kvalificerade och passionerade fotografer i Växjö som kan uppfylla dina specifika önskemål. Här är ett tips på en som vi varmt kan rekommendera. Genom att välja en person med rätt kompetens och en känsla för stil som passar dig bäst, kan du vara säker på att dina minnen blir bevarade på bästa möjliga sätt.
Reka platser och planera gruppfoto
Vilka platser vill ni fotograferas på? Finns det någon eller några platser ni är extra fästa vid? Se i så fall till att prata om dem med er fotograf och åk gärna dit tillsammans för att reka området. Vidare – är det viktigt med gruppbilder för er? Prata med familjen om ifall ni ska ta gruppbilder eller inte och i vilka konstellationer i så fall. Skriv gärna upp i förväg hur ni vill ha det så kan kanske den delen av fotograferandet gå både snabbt och smidigt. Vilken typ av bilder vill ni ha – lite mer uppstyrt eller något mer spexigt, eller varför inte båda två?
Informera era gäster
Det kan vara bra att meddela era gäster att det kommer att finnas en professionell bröllopsfotograf på plats och kanske behöver gästerna därför inte ständigt ha mobilen uppe för att fotografera, eller springa runt med sin en systemkamera, utan de kan slappna av och bara vara närvarande och trevligt och umgås istället – koncentrera sig på att uppleva ögonblicken istället för att dokumentera dem, helt enkelt.
En bra fotoaffär
ANNONS
Är du kanske inte ute efter en fotograf, utan tvärtom ÄR en fotograf? I så fall kan det vara bra att ha koll på sin utrustning. Vad är den viktigaste kamerautrustningen för en bröllopsfotograf? Well, vi har pratat lite med fotografen vi använde och vi har även börjat intressera oss själva för att fotografera. Kanske, faktiskt, kommer vi så småningom att starta vår egen fotografverksamhet, med inriktning på bröllop givetvis!
Och ... vad har vi då kommit fram till? Jo, ett kamerahus är förstås viktigt. Och i dessa dagar, om man ska börja från noll, kan det vara värt att ta hänsyn till några faktorer, t.ex. vikten och användarvänligheten och kvaliteten. Många kameramärken har god kvalitet och användarvänlighet. Väljer du något lättare alternativ så kanske du kompromissar med kvaliteten på ett sätt, nämligen sensorstorleken, men å andra sidan inte så att det gör någonting för kvaliteten på bilderna. Fuji är ett av de populäraste märkena bland bröllopsfotografer som vill ha lätta kameror och objektiv.
Vi köper vår fotoutrustning på olika affärer, dels i Växjö, dels i Stockholm, dels på nätet. Scandinavian Photo har vi handlat en hel del ifrån.
Planera ditt drömbröllop: Viktiga faktorer att tänka på
Okej, vi tar det här också – kan faktiskt vara bra å ha grunden med alltså inte BARA allt det som gäller fotografering.
Att planera ett bröllop är en otroligt spännande tid i ens liv. Det är en möjlighet att förverkliga ens dröm om den perfekta dagen tillsammans med familj och vänner. Men med alla detaljer att ta hänsyn till kan det också vara överväldigande. För att hjälpa till med planeringen har vi sammanställt en lista med viktiga faktorer att tänka på för att göra ditt bröllop till en minnesvärd och problemfri upplevelse.
Skapa en budget: Det första steget i bröllopsplaneringen är att sätta upp en realistisk budget. Diskutera och bestäm hur mycket ni är villiga att spendera på olika delar av bröllopet, som lokal, catering, klänning, blommor och fotograf. Att ha en budget i åtanke hjälper er att fatta välgrundade beslut och undvika att överskrida era ekonomiska gränser.
Välj en passande datum och plats: Att välja rätt datum och plats är grundläggande för att planera ett framgångsrikt bröllop. Fundera över vilken årstid och väderlek ni föredrar och om ni vill ha en inomhus- eller utomhustillställning. Gör en lista över potentiella platser och besök dem för att se om de uppfyller era förväntningar. Kom ihåg att boka tidigt då populära platser snabbt kan bli upptagna.
Gästlistan: Att skapa en gästlista kan vara utmanande, men det är viktigt att bestämma hur många personer ni vill bjuda in. Baserat på er budget och platsens kapacitet kan ni bestämma antalet gäster. Var medveten om att varje inbjuden gäst också innebär extra kostnader för mat, dryck och sittplatser.
Fördela ansvar: Att planera ett bröllop kan vara överväldigande för en person att hantera ensam. Dela upp uppgifterna med din partner och involvera nära vänner eller familjemedlemmar om du behöver extra hjälp. Genom att delegera ansvar till olika personer kan ni minska stressen och samarbeta för att få alla detaljer på plats.
Välj tematik och stil: Bestäm er för en övergripande tematik och stil för ert bröllop. Vill ni ha en romantisk och traditionell tillställning eller föredrar ni något mer avslappnat och modernt? Att ha en tydlig vision hjälper er att fatta beslut om allt från inbjudningskort och dekorationer till klädsel och musikval.
Boka leverantörer i tid: Att boka professionella leverantörer i tid är avgörande för att säkerställa att ni får de bästa i branschen. Det inkluderar catering, fotograf, florist, musiker och eventuell bröllopsplanerare. Gör ordentlig forskning, jämför priser och läs recensioner för att få en uppfattning om deras kvalitet och tillförlitlighet innan ni gör era val.
Skapa en detaljerad tidslinje: En detaljerad tidslinje som omfattar alla viktiga moment på bröllopsdagen är en nödvändighet. Koordinera med alla inblandade parter, inklusive bröllopsplanerare, leverantörer och bröllopsfesten, för att säkerställa att alla är på samma sida. Detta hjälper till att undvika eventuella missförstånd och stress på den stora dagen.
Kom ihåg det personliga: Lägg till personliga inslag i bröllopet för att göra det unikt och meningsfullt för er som par. Det kan vara allt från personliga votivljus till en speciell musikalisk framträdande eller en video med berättelser om er kärlekshistoria. Dessa personliga detaljer kommer att göra ert bröllop minnesvärt för både er och era gäster.
Sammanfattning: Planeringen av ett bröllop kan vara en komplex process, men med rätt förberedelser och tanke bakom varje beslut kan ni skapa ert drömbröllop. Genom att sätta upp en budget, välja en passande datum och plats, skapa en gästlista, fördela ansvar, välja tematik och stil, boka leverantörer i tid, skapa en detaljerad tidslinje och införliva personliga inslag, kommer ni att skapa en minnesvärd dag som ni kommer att värdera för resten av era liv. Så njut av processen och fokusera på att skapa vackra minnen tillsammans med era nära och kära.
Back to Top